{ "title": "12 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/12-haftalik-gebelik.jpg", "date": "21.01.2024 09:11:34", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "12 Haftalık Gebelik: Özellikle anne adayları tarafından merak edilen konu gebeliğin hafta hafta bebekte ve kendilerindeki yaşanan değişimlerdir. Gebeliğin 12. Haftasında bebekde ve anne adayında oluşan değişimler neler?
12. Hafta, hamileliğin 3. Ayının son haftası olmaktadır. Tıp dilinde buna ilk trimesteri denmektedir. Trimesteri hamilelikte her 3 aylık döneme verilen isim olmakla beraber bir hamilelik de doğal olarak 3 trimesteriden oluşmaktadır. Bu hafta ile anne adayı bu 3 aylık dönemin son aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Bu haftada anne de oluşabilecek değişiklikler şöyle sıralanabilir;
Rahim artık pelvisten (Pelvis rahim ve diğer genital organların bulunduğu kemik çatıdır), yukarı doğru hareket etmeye başlamıştır. Böylece mesane üzerindeki baskı ortadan kalkar ve sık idrara çıkma şikâyetlerinde hafifleme meydana gelir. Bulantılar bu haftadan itibaren artık azalmaya başlamaktadır ve bununla beraber yorgunluk şikâyetinde de azalma görülür. Ancak bu haftalarda kan hacminin artmasına bağlı olarak baş ağrısı şikâyetlerinde artış ortaya çıkabilmektedir. Migreni olan anne adayları bu durumun çoğunlukla gebeliğin ilerleyen haftalarında iyileşme eğilimi göstermektedir. Gebelik dönemindeki baş ağrılarının bir kısmı görme kusurları, bilgisayar başında uzun süre oturma, sinüzit, diş sorunu gibi nedenlere bağlı olabileceğinden dolayı inatçı baş ağrılarında gerekli branş hekimine başvurulması gerekebilir.

12 Haftalık Gebelik; 12. Haftada yaklaşık 50 mililitre olan amniyon sıvısı 20. Haftaya gelindiğinde 400 mililitreye, mi yadında ise yaklaşık bir litreye ulaşmaktadır. Amniyon sıvısı bebeğin ısısını korumanın yanı sıra onu darbelere karşı koruyan, rahim içinde yer alan duvarlara değmeden mükemmel bir şekilde büyümesini ve gelişmesi için ona zemin hazırlayan ve yer çekimini ortadan kaldırıp bebeğin serbest bir şekilde ve kolaylıkla hareket etmesini sağlayan mükemmel bir sıvıdır. Amniyos sıvısı bebeğin yenilenmek üzere dökülen cilt hücrelerini, tüy, saç, tırnak gibi yenilenmek üzere atılmış ölü dokuları ve yine bebeğin çeşitli dokularına ait hücreleri içermektedir. Bu özellik nedeniyle amniyos sıvısı ultrasonografide çeşitli partiküller içeren bir görünüm arz etmektedir. Amniyos sıvısının bebeğe ait hücreler içermesi, amniyosentez adı verilen (Bebeğin amniyos sıvısından bir iğne yardımıyla numune alınması işlemine verilen isim) işlemle ona ait kromozom yapısının incelenebilmesine olanak tanımaktadır.

12 Haftalık Gebelik: Bebeğin tüm organları artık oluşmuştur. Bu haftadan itibaren yapısı ve işlevleri belirlenmiş olan organlar artık hacim olarak büyümeye başlamaktadır. Parmaklarda tırnaklar ortaya çıkmakta ve saç ve tırnaklar uzamaya başlamaktadır. Bağırsakta peristaltik sindirim hareketleri bu ya da başlamaktadır. Bu haftada bebek de oldukça hareketli ve sık sık ağız açıp kapama hareketleri yapabilmektedir. Ultrasonografi sırasında bebeğin hıçkırığına bile tanık oluna bilinmektedir. Bebek yutmayı yeni öğrenmiş ve anlaşılan bunu çok da iyi yapamadığından hıçkırık tutmaktadır. Bebeğiniz bu haftadan itibaren artık parmağını da emmeye başlamıştır. 11-14 testi uygulamasında bebeğin ense pilisi kalınlığını ölçmek için belirli bir pozisyonu alması beklenmekte ve bu durumda bebeklerin bu haftalarda ne kadar inanılmaz bir şekilde vücut hareketleri yapabildiğini görüle bilinmektedir. Amuda kalkma, takla atma, köprü kurma, başının üzerinde dönme, ayaklarından faydalanarak rahim içinde yukarı tırmanma bir bebeğin rahatlıkla yapabildiği hareketlerdir. Kalp atım hızı oldukça fazladır. Rahim içerisindeki bebeklerin kalbi dakikada 120-160 kez atmaktadır. Bunun nedeni rahim içinin nispeten düşük oksijene sahip bir ortam olmasından kaynaklıdır. Bebeğinizin kalbi rahim içi yaşamda daha fazla devir yapacağından kendi için gerekli maddeleri sağlamak durumundadır.
" } ] }