{ "title": "17 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/17-haftalik-gebelik.jpg", "date": "21.01.2024 06:38:26", "author": "Durna", "article": [ { "article": "17. Haftalık gebelikte anne karnında yaşam mücadelesi veren bebeğin yaşamsal kabiliyetleri gelişiyor. Bu hafta bebek yaklaşık bir avuç kadar olacak. Bebeğin ağırlığı 140 gr. Boy uzunluğu ise ortalama 14 – 15 cm'ye kadar olacaktır. Artık miniğin beyni kalbini yönetiyor, bu sayede ritmler düzene giriyor. Doğduktan sonra ihtiyacı olacak yutkunma ve emme kabiliyeti gelişiyor.

17. Haftalık gebelikte anne, kilo artışı artmış olabilir. Rahim gün geçtikçe genişliyor. Henüz karnınız fazla büyümediği için dış dünyadan gebeliğiniz anlaşılmayabilir. Daha önce doğum yapan anne adayları bu haftalarda bebeğin hareketlerini fark edebilir. Fakat ilk defa gebe olan anne adayları bebeğin hareketlerini hissedebilmek için 1 – 2 hafta daha beklemelidir.

17. Haftada kendinizi gayet rahat hissediyor olabilirsiniz. Çünkü gebeliğin neden olduğu belirtiler yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Ağırlık merkezi her geçen gün değiştiğinden dolayı denge kurmakta zorlanabilirsiniz. Düşme riskini azaltmak için topuklu ayakkabı giymekten kaçınmalısınız. Hazımsızlık ve mide ekşimesi sıkıntılı anlar yaşamanıza yol açabilir. Vücuttaki hormonal ve fiziki değişimler hazımsızlığa ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Ayaklarda ve bileklerde bu haftalar ile şişme fark edilebilir. Şişmenin önüne geçebilmek için egzersiz hareketler yapın ve bol su tüketin.

17. Haftalık gebeliğe ulaşıncaya kadar yaklaşık 4 – 5 kilo kadar almış olabilirsiniz. Normal kilolarda gebeliğe başladıysanız gebelik tamamlanıncaya almanız gereken kilo 11 – 16 kilo kadardır. İkinci üç aylık gebelik döneminde her hafta yaklaşık olarak yarım kilo daha alabilirsiniz.

İştah Artışı: İştah artışı bu haftalarda açığa çıkabilir. Bebeğiniz her geçen gün büyüyor ve daha çok besine ihtiyaç duyuyor. Açlığınızı bastırmaya çalışmayın açlık hissettiğiniz an yemek yiyin. Ancak tükettiğiniz gıdaların ne kadar sağlıklı olduğuna dikkat edin.

Mide Yanması ve Hazımsızlık: Eğer büyük bir porsiyondan sonra midenizde aşırı yanma hissediyorsanız sakın uzanmayın ve dik durmaya oturmaya çalışın.

Sırt Ağrıları: Sırt ağrılarınız sizde çok sıkıntı yaratıyorsa masaj yaptırabilirsiniz ya da sırtınıza destek amacı ile yastık koyabilirsiniz.

Gaz: Rahminiz her geçen gün büyüyor ve rektuma uyguladığı baskı artıyor. Bu sayede siz de kaslarınızı kontrol etmekte güçlük yaşıyor olabilirsiniz. Gaz sorunu yaşamamak için yemeğinizi yavaş yavaş yiyin. Yemeği ne kadar hızlı yerseniz daha fazla hava yutmuş olursunuz. Bu durumda da gaz birikimi yaşarsınız.

Baş Dönmesi: Susuz kalmadığınızdan emin olmalısınız. Çünkü susuzluk baş dönmesine yol açabilir. Gün içinde en az 1,5 – 2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer egzersiz hareketleri düzenli bir şekilde uyguluyorsanız su miktarını biraz daha arttırmalısınız.

Horlama: Havasız bir odada yatıyorsanız horlamanız daha çok artacaktır. Ayrıca burun tıkanıklığı sıkıntınız varsa yine horlayabilirsiniz. Burun tıkanıklığını gidermek için burun bantlarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca yastık sayınızı arttırarak daha rahat bir gece geçirebilirsiniz.

Çatlaklar: 17. Haftalık gebelik çatlak oluşumları için yeterli bir süredir. Ancak gebelikte oluşan çatlakların çoğu zaman genetik olduğu düşünülmektedir. Aniden kilo alanlarda çatlaklar daha fazla açığa çıkar. Bu nedenle ani kilo alımlarından kaçınmalısınız. Çatlaklar için nemlendirici krem ve losyonlar kullanabilirsiniz.
" } ] }