{ "title": "22 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/22-haftalik-gebelik.jpg", "date": "20.01.2024 10:21:04", "author": "Fadale", "article": [ { "article": "22. Haftalık gebelikte anne karnında yaşama tutunmak için mücadele veren bebek yaklaşık 28 cm uzunluğunda ve 450 gr. Ağırlığındadır. Cildinin şeffaflığı her geçen gün azalmaktadır. Çünkü beyin ve sinir sistemi için ihtiyacı olan yağ depolanmaya başladı. Bebeğin kafasında kaş, kirpik ve bir miktar saçı oluşmuş durumda. Artık karanlık ve aydınlığı fark ediyor, annesinin sesini, kalp atışlarını duyabiliyor. Beyin ve sinir uçları gelişti.

Anne karnındaki miniğin yüz hatları gün geçtikçe belirginleşiyor, burun köprüsü hala oluşmadığından dolayı burnu adeta bir düğme görünümünde. Kaşları, dudakları ve göz kapakları fark edilebilecek, gözleri gelişti ancak irisi henüz oluşmadığından dolayı göz rengi hala yok. 24. Hafta gebelikte bebeğin ilikleri oluştu ve kırmızı kan hücresi üretiliyor.

24. Haftalık gebelikte anne rahmi ortalama 2 cm ve göbek deliğinin üzerinde fark edilecek. Karın büyüklüğü hala sıkıntı yaratacak boyutlarda değil. Midede ekşime yaşanıyor olabilir. Bu nedenle ufak porsiyonlar ile beslenerek sindirim daha kolaylaştırılabilir. Aşırı ve hızlı yemek yemekten kaçınılmalıdır.

Hayat Akışı: Karın fazla büyümemiştir ancak ayaklar sıkıntı yaratacak kadar şişmiş olabilir. Bu şişliğin nedeni birçok organa etki eden gebelik hormonudur. Karında çatlaklar baş göstermiş olabilir. Gebe kadınların hemen hemen hepsinde karın çatlağı görülür. Çatlakların rengi ten rengi ile alakalı olarak değişebilir. Pembemsi ve kahverengi şekilde ortaya çıkabilir. Özellikle karın bölgesi dahil, göğüslerde, kalçada, bacaklarda çatlak oluşumu söz konusu olabilir. Çatlakları önleyebilmek adına henüz bir krem ya da losyon geliştirilememiştir. Ancak cilt için nemlendirici kremler kullanarak kuruluk giderilebilir. 22. Hafta gebeliğe ulaşan bir anne adayından 5 – 6 kilo kadar alması beklenir.

Vajinal Akıntı: bu haftalarda vajinal akıntıda artış yaşanabilir. Ped kullanarak oluşabilecek koku engellenebilir.

Mide Yanması ve Hazımsızlık: Büyüyen rahim mide yanmasında etkili olacaktır. Yoğun yaşanan mide yanmasını engellemek için yemeklerden önce ve hemen sonrasında fazla su ve sıvı tüketilmemelidir. Fazla sıvı ve yemeğin birbirine karışması ile mide ekşimesi çekilmez boyutlara ulaşabilir.

Kabızlık: Rahim büyümeye devam ettikçe bağırsaklara uyguladığı baskı artıyor ve boşaltım daha güç bir hal alıyor. Bu sorunun üstesinden egzersiz hareketler ile gelinebilir. Özellikle kahvaltıda bir tutam dereotu tüketmek fayda sağlayacaktır.

Baş Dönmesi:22. Haftalık gebelikte rahim büyümeye devam ettikçe kan damarlarına baskı yapacak, bu durumda da beyne gerçekleşen kan akışı yavaşlayacaktır. Dolayısı ile bu durum baş dönmesine neden olacak. Gün içinde bolca su tüketmeye özen gösterilirse kan pompalanmasına yardımcı olunur.

Bacak Krampları: Gebelikte Bacak krampları bazı doktorlara göre kalsiyum ve magnezyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Oluşabilecek krampları önlemek için doğum öncesi vücuda alınan vitaminlerin ihmal edilmemesi gerekir.

Göbek Deliği: 22. Haftalık gebelikte göbek deliği dışarı doğru fırlamış olabilir. Ancak paniğe gerek yok gebelik tamamlandıktan sonra normale dönecektir.
" } ] }