{ "title": "26 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/26-haftalik-gebelik.jpg", "date": "20.01.2024 18:46:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
26 haftalık gebelik, uzun bir dönemin büyük kısmı geride kalmış, gebelik 7. Ayına ulaşmıştır. Bu döneme kadar anne adayı oldukça zor anlar yaşamış ve hala yaşamaya devam ediyordur. Bir kadın için en özel süreçlerden biri olan gebelik, anne adayı için adeta bir dönüm noktasıdır. Artık bedeninde minik bir varlık taşıyor ve planlarını o varlık doğrultusunda yapıyordur. Bu durum anne için hayatın sonuna kadar bu şekilde devam eder.

26 haftalık gebelik ve anne karnındaki bebekte değişimler

Bu hafta itibariyle artık anne karnında uzun bir yolculuğun en önemli parçası olan minik gözlerini açtı. Ortalama olarak 950-1000 gram ağırlığında 22-23 santim uzunluğundadır. Bu zamana kadar birleşik olan göz kapakları açılmaya başlamıştır. Çok şey görebilecek pozisyonda olmasa da anne karnındaki bebek parlak ışığı ve yüksek sesi algılayabilir. Karanlığı ve aydınlığı fark edebilecek durumdadır. Bu hafta bebeğin hareketlerinin daha aktif olduğu fark edilebilir. Beyin yapısı daha gelişmiş ve her geçen gün gelişmeye devam ediyordur. Beyin gelişimi doğduktan sonra da gelişimine devam edecektir.

Bebeğin akciğer gelişimi devam etmektedir. Bebek ultrason ile görüntülendiğinde solunum hareketleri fark edilebilir. Bu bebek için nefes alma provası olarak değerlendirilir. Burun delikleri açılmaya başlamıştır. Bebek bulunduğu ortamdaki amniyon sıvısını soluyarak tekrar verir. Bu dönemde emme refleksi oldukça güçlenmiştir. Parmaklarını yakalayabildiği anda emmeye başlayabilir. Cildi oldukça incedir. Kirpik, saç, kaş ve tırnakları uzamaya devam eder.

26 haftalık gebelik ve anne adayında yaşanan değişimler

26 haftalık gebeliğe ulaşıldığında artık anne adayı için gece boyunca kesintisiz bir uyku hayal olmuştur. Bacaklarda kramp, mide yanması, idrar telaşı ve yerinden fırlamışçasına bir görünüm alan göbek, annenin gece boyu kesintisiz uyumasına engel olur. Annenin bedenide oldukça ağırlaşmış, hareket etmekte güçlük yaşıyordur. Bu haftaya ulaşıldığında sağlıklı gebeliklerde anne adayı ortalama 6-8 kilo alabilir. Kilo artışı nedeniyle annenin diyet yapması, beslenmekten kaçınması oldukça yanlıştır. Çünkü anne karnındaki bebek annenin tüketmiş olduğu besinler yoluyla beslenmekte ve gelişimini sürdürmektedir.

26 haftalık gebelik semptomları

Şişkinlik: Rahim genişledikçe mide ve bağırsaklara daha fazla baskı uygulamaya başlar. Bu durum anne adayının şişkinlik hissi yaşamasına yol açar. Bu süreçte gün içinde büyük öğünler yerine az ama sık öğünler tercih edilebilir. Bu sayede mide daha az dolar ve anne adayı kendini daha rahat hisseder.

Baş ağrısı: Özellikle gebelik öncesi dönemde migreni olan anne adaylarında bu dönemde baş ağrısına sık rastlanır. Migren için ilaç kullanılamayacağından dolayı masaj, akupunktur gibi tekniklere başvurulabilir. Beraberinde stres nedeniyle baş ağrısı yaşanıyorsa stresten kaçınmak, baş ağrısını çözümlemek için faydalı olur.

Unutkanlık: Hamileliğin vermiş olduğu önemli semptomlardan biri unutkanlıktır. Ocakta yemek unutulabilir, dışarı çıkarken anahtar gibi pek çok şey üzerinde unutkanlık yaşanabilir. Bu nedenle önemli şeyleri not etmek faydalı olabilir.

Sakarlık: Eklemlerde yaşanan gevşeme, ağırlık merkezinin değişmesi ve kilo artışı denge problemlerine neden olabilir. Düşme, kayma gibi durumlara karşı dikkatli olunmalıdır. Bu durum kalıcı değildir.

Karın ağrısı: Rahim genişledikçe alt karın ağrısı yaşanabilir. Bu haftalarda ağrı şiddeti artmışsa ayaklar yukarı kaldırılarak dinlenmek faydalı olur. Ağrı dayanılmaz boyuttaysa mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Yapılan hareketlerde daha sakin olunmalıdır. Sağdan sola dönerken ya da eğilirken daha ağır hareket etmek gerekir.

Görüş değişiklikleri: Anne adayı bu haftalarda gözlerini daha yorgun ve tahriş olmuş hissedebilir. Gebelik hormonları göz kuruluğuna yol açabilir ve muhtemel gözyaşı üretimi hormonların etkisiyle azalmıştır. Göz damlası kullanılabilir. Ancak damla mutlaka bir doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Göz problemleri farklı rahatsızlıkların da habercisi olabileceğinden doktora görünmekte fayda vardır.

" } ] }