{ "title": "29 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/29-haftalik-gebelik.jpg", "date": "21.01.2024 01:05:06", "author": "Sarra", "article": [ { "article": "
29. Hafta gebeliğe ulaşan ve anne karnında gelişim sürecinde olan bebek bu hafta ortalama 38 cm. Uzunluğunda, 1 kilo 150 gr. Ağırlığındadır. Gebelik tamamlanıncaya dek ağırlığı şu anki ağırlığının yaklaşık 3 katı kadar olacak. Anne karnında bebek hayat mücadelesine devam ettikçe anne rahmi daha gergin olacak.

Akciğer ve kas yapısı hala gelişmeye devam ediyor ve gelişim sürecinde olan minik beyni için bir oda oluşmuş durumda. Anne karnındaki bebek artık eskisinden daha çok besine ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle C vitamini, protein, demir ve folik asit ağırlıklı beslenmek gerekecektir. Bebeğin kemik yapısı iliklerine kadar kalsiyum içerdiği için anne adayı bolca süt içmeye devam etmelidir. Eğer süt içmek zor geliyorsa diğer kalsiyum kaynaklarından yararlanılabilir. Gebeliğin son 3 aylık sürecinde bebek günlük olarak yaklaşık 250 mg. Kalsiyuma ihtiyaç duyacaktır.

29. Haftalık gebelikte Anne artık bedeninde taşıdığı miniğin hareketlerinde daha fazla artış ve güç hissediliyor olabilir. Mide yanması, alt karın ağrısı, kabızlık, burun tıkanıklığı, acıya neden olmayan Braxton Hick Kasılmaları yaşanıyor olabilir.

Hayat Akışı: Bebek 29. Haftalık gebelikte eskisinden daha aktif bir şekilde hissedilebilir. Gebeliği takip eden doktor bebeğin gün içinde tekme sayısını tespit etmek isteyebilir. Şayet bebeğin aktif hareketlerinde biz azalma söz konusu olursa mutlaka doktora başvurulmalıdır. NTS yardımı ile bebek kontrol edilebilir. Mide yanması ve kabızlık tekrar aktif bir hal alabilir. Progesteron olarak adlandırılan gebelik hormonu nedeni ile mide kaslarında gevşeme ve sinir sisteminde ağırlaşma muhtemel yaşanabilecek sıkıntılar arasındadır. Sindirim sisteminin ağırlaşması gaz ve kabızlık problemine yol açabilir. Bu dönemlerde fazla yemek yememeye özen göstererek sıkıntı biraz olsun önlenebilir.

29. Haftalık gebelikte karşılaşılabilecek bir diğer sıkıntı hemoroit gelişimidir. Hemoroit sıkıntısından korunabilmek için sürekli ayakta kalmaktan ya da sürekli oturmaktan kaçınılmalıdır. Şayet rektal bir kanama gerçekleşmiş ise bu durumdan mutlaka doktor haberdar edilmeli ve doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Kabızlığı önlemenin en kolay yolu lifli gıdalar ve bol su tüketimidir. Düzenli yapılan egzersiz de bu sorunu hafifletmek için ideal yöntemler arasındadır. 29. Haftalık gebelik ve devamında hızla kilo artışı gerçekleşebilir. Doktorun tavsiye edeceği kilo alımını aşmamakta yarar olacaktır.

Artan Yorgunluk Hissi: Bazı anne adaylarında gebeliğin son 3 ayında yorgunluk hissinin arttığı fark edilebilir. Ancak gayet doğal bir durumdur. Çünkü daha önceki dönemlere göre yük daha da artmıştır. Bu ağırlık büyük ihtimalle uyku düzeninde sıkıntılar oluşturacaktır. Ayrıca doğum yaklaştıkça minik için kaygı daha çok artacaktır. Bu durumda uyku düzensizliğine yol açabilir.

Cilt ve Tırnaklarda Değişim: Tırnaklar normal döneme oranla daha hızlı uzuyor ve eskisinden daha kırılgan olacaktır. Ayrıca saçlarda eskiye oranla daha gür ve parlak bir görünüm kazanacaktır.

Karın Kaşıntısı: 29. Haftalık gebelikte karın artık eskisinden daha büyük olduğu için geriliyor ve durumda kaşıntıya neden oluyor olabilir. Devamlı nemlendirici içerikli kremler kullanarak kaşıntı hafifletilebilir.

Baş Ağrısı: Baş ağrısı çekilmez boyutlarda oluşabilir. Bu gibi zamanlarda karanlık bir odada tek başına geçirilecek 5 – 10 dakikalık zaman faydalı olacaktır. Alın ve boyun kısmına soğuk uygulamak da sorun için etkili olabilir.

Unutkanlık: 29. Haftalık gebelik döneminde anne adaylarının aklı bir karış havada olabilir. Bu sorun gebelik hormonlarının beyinde gösterdiği etkiden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ancak çok ciddiye alınacak bir durum değildir. Diğer bütün sorunlar gibi gebelik sonlanınca normale dönecektir.
" } ] }