{ "title": "30 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/30-haftalik-gebelik.jpg", "date": "20.01.2024 09:20:05", "author": "Verşan", "article": [ { "article": "
30. Hafta gebeliğe ulaşan ve anne karnında büyümeye devam eden bebek bu hafta ortalama 40 cm uzunluğunda ve 1350 gr ağırlığındadır. Amniyotik sıvı bebeği çevreliyor. Ancak bebek büyümeye devam ettikçe amniyotik sıvı miktarında azalma yaşanacaktır. Karnın her geçen gün biraz daha büyümesi bebeğin büyüdüğünün göstergesidir. Beyin yapısı her geçen gün gelişiyor ve artık doğum anında olması gereken görünüme bürünmüş durumda. Aynı zamanda minik varlık o kadar akıllı ki bedeninin ısısını kontrol edebiliyor. Şu ana kadar miniği ısıtan tüyler artık dökülmeye başladı. Görme kabiliyeti her geçen gün gelişmekte fakat henüz tam keskin değil. Dünyaya geldikten sonra bile günün büyük bölümde gözleri kapalı olacaktır.

30. Haftalık gebelikte anne, ve beraberinde anne adayları bedenlerinde taşıdıkları varlığın daha fazla hareket etmesini arzulayabilir. Bu hareket bazen bir tekme, bazen bir yumruk olabilir. Özellikle yemek yedikten sonra uzanıldığında bu hareketlenme daha fazla hissedilebilir.

Hayat Akışı: bu haftalar genellikle uyku ile sıkıntı yaşanabilir ve sürekli yorgunluk hissi doğabilir. Yorgunluk sadece ağırlıktan kaynaklanmamaktadır. Ayrıca karın büyümeye devam ettikçe ağırlık merkezinde de değişim yaşanmaktadır. Gebelik hormonlarının etkisi ile bağ dokusu ve eklemler daha gevşek bir hal almıştır. Bu değişimler dengeyi olumsuz olarak etkiler. Bağlarda gerçekleşen değişim ile alakalı olarak ayaklar fark edilecek kadar büyümüş olabilir.

30. Haftaya ulaşıncaya kadar ortalama 9 – 10 kilo kadar alınmış olabilir. Normal standartlarda gebe kalan kadının doğum tamamlanıncaya kadar 4 – 6 kilo daha alması tavsiye edilmektedir.

Karın Şişliği: Her geçen gün biraz daha genişleyen rahim mide ve bağırsaklara baskı uyguluyor, bu hafta belirgin bir şekilde karın şişliği hissedilebilir. Ufak porsiyonlarda ve sık aralıklarda yemek yenerek şişlik biraz olsun hafifletilebilir.

Gaz: Rahim büyümeye devam ettikçe makata uyguladığı baskı oranında artış yaşanacak kas ve gaz kontrolü sağlanamayacaktır. Kabızlığı engellemek için bol bol su içmeye özen gösterilmelidir.

Baş Dönmesi: Baş dönmesi en bilindik gebelik belirtilerindendir. Ancak yoğun bir şekilde baş dönmesi yaşanıyorsa doktora görünmekte yarar vardır. Baş dönmesini engelleyebilmek için uzanmak ve ayakları biraz yükseğe kaldırmak faydalı olacaktır.

Çatlaklar: Her geçen gün biraz daha genişleyen vücuda ayak uydurmaya çalışan ciltte 30. Hafta gebelikte ve beraberinde pembemsi çatlaklar oluşabilir. Çatlakları giderebilmek için mucize bir buluş yoktur. Sadece basit bakımlar ile önüne geçilebilir.

Yorgunluk: Gebeliğin ikinci üç aylık dönemi artık geride kaldı. Anne bedeninde muhteşem bir şekilde büyümeye devam eden bebek vücuda daha fazla ağırlık yapıyor ve uykusuzluk çekilmez boyutlara ulaşıyor. Artık yakınlardan yardım istemek için uygun bir dönem olabilir.

Ayak ve Bileklerde Şişlik: Özellikle gebeliğin 30. Haftası beraberinde ayaklarda ve bileklerde şişlik çoğu gebenin ortak sıkıntısıdır. Ayakların rahat edebileceği bir ayakkabı ve beraberinde tuz ile ayaklara masaj yapılarak şişliğin önüne geçilebilir.

Diş ve Diş Eti Sorunları: Diş etlerinde kanama, şişme ve iltihap yaşanması gebelikte ortaya çıkabilecek sıkıntılar arasındadır. 30. Hafta gebelik ve devamında sıkça karşılaşılan bir sorundur. Büyük bir ihtimalle doğum sonrasında ortadan kaybolacaktır. Ağız ve diş temizliğine özen göstererek dişlerin sağlığı korunabilir.
" } ] }