{ "title": "32 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/32-haftalik-gebelik.jpg", "date": "20.01.2024 15:07:38", "author": "Hümeyra", "article": [ { "article": "32. Hafta gebelik ile yalancı kasılmalar başlayabilir. Anne karnında yolculuk yapan bebek hayata tutunabilmek için emme ve nefes alma yetisini kazanıyor.

32. Hafta Gebelikte Anne Karnındaki Bebek, Anne karnındaki bebek o büyük gün için hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. 32. Haftaya ulaşan bebek yaklaşık 1 kilo 700 gr ve 42 cm uzunluğundadır. Artık anne rahminde büyük bir kaplıyor olacaktır. Bu haftadan itibaren anne adayı hafta yarım kilo kadar alacak ve bu kilonun yarısı bebeğe gidecektir. Anne karnındaki bebeğin artık el ve ayak tırnakları, saçları oluşmuş, cilt yapısı ise doğum anındaki haline yakındır.

32. Haftaya gebelik ve anne, 32. Hafta tamamlandığında anne bedeninde doğum hazırlığı için kaslar gevşemeye başlamıştır. Rahimde gerilme ya da sertleşme hissediliyorsa büyük ihtimalle Braxton Hick kasılmaları yaşanıyordur. Bu tür kasılmaları ilk defa anne olacak adaylar çoğu zaman hissedemiyor olabilir. Ancak daha önce gebelik tecrübesi olan anneler bu kasılmaları yoğun olarak hissedebilir.

Hayat Akışı: Anne adayının ve bedeninde büyüyen minik varlığın gereksinimlerini karşılamak adına kan basıncı gebeliğin başlangıcından itibaren %50 oranında artış göstermiştir. Rahim diyafram yönünde baskı uyguluyor ve bu durum karında bir sıkışma oluşmasına neden oluyordur. Dolayı ile mide yanması ve nefes darlığı yaşanabilir. Bu tür sıkıntıları giderebilmek için öğünlerde yemek miktarı azaltılabilir.

Gebelik ilerledikçe sırt ağrıları çekilmez boyutlarda yaşanabilir. Şayet daha önceki haftalarda yaşanan bir sırt ağrısı yoksa mutlaka doktora başvurmakta yarar vardır. Çünkü yoğun yaşanan sırt ağrıları erken doğuma belirtisi olabilir. Sırt ağrılarının nedeni erken doğum belirtisi değil ise hormon al değişimler ve rahmin büyümesinden dolayı ortaya çıkabilir. Rahim büyümüş ve ağırlık merkezi değişikliğe uğramıştır ve karın kasları gerilerek güçsüzleşmiştir. Bu durum da duruş pozisyonunu etkiliyor olabilir.

Normal ölçülerde gebeliğe başlayan bir anne adayı 32. Hafta gebeliğe ulaştığı zaman 11 kilo kadar almış olacaktır. Doktorun tavsiye ettiği kilo aralığında gerçekleşen artış için düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu haftalarda daha ağır çalışan metabolizma karında şişlik oluşmasına yol açabilir. Gebelik tamamlana kadar beslenme programına dikkat edilmeli, bol su ve lifli gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.

Belirtiler

Bacak Krampları: Tam güzel bir uykuya dalı nacağı sırada bacaklarda aniden bir kasılma yaşanabilir ve bu kasılma özellikle geceleri ortaya çıkabilir. Ancak bu kasılmaların neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Varsayımlara göre kalsiyum ve magnezyum eksikliği bu kasılmaların nedeni olarak düşünülmektedir. Bu nedenle doktor tavsiyesi doğrultusunda destek takviye almak yararlı olabilir.

Halsizlik ve Baş Dönmesi: Baş dönmesi ve halsizlik birçok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Örneğin kan şekerinin düşük olması halsizliğe ve bayılmaya yol açabilir. Bu gibi durumları hafifletmek için fındık, fıstık, meyve ve çikolata gibi gıdalar iyi bir tercih olabilir.

Karın Kaşıntısı: 32. Hafta geride kalmış  ve zaman ilerledikçe büyüyen karın daha fazla kaşınmaya başlamıştır. Çünkü ciltte esneme gerçekleştikçe kuruluk ortaya çıkar. Nemlendirici kremler kullanılarak sorun hafifletilebilir. Ancak kullanılan kremler fayda sağlamıyorsa kaşıntı önleyici losyon ve bitkisel yağlar faydalı olabilir.

Kabızlık: Gebeliğin 32. Haftasında genişleyen rahim bağırsaklarda kasılmaların oluşmasına neden olabilir. Bu durumda bağırsaklar daha düzensiz ve tembel çalışır. Düzenli yapılan egzersizler ile bol sıvı tüketimi kabızlık sorununu biraz olsun hafifletebilir.
" } ] }