{ "title": "33 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/33-haftalik-gebelik.jpg", "date": "21.01.2024 08:15:39", "author": "Oğuş", "article": [ { "article": "
33. Haftalık gebelikte bebek bu hafta yaklaşık 1 kilo 800 gr. Ağırlığında ve 43. Cm uzunluğundadır. Rahimde taşınan bu ağırlık nedeni ile amniyotik sıvı oldukça azalmıştır. Bu nedenle bu haftalarda dürtmeler ve hareketler daha keskin bir şekilde fark edilebilir. Bebeğin bağışıklık sistemi her geçen gün gelişmeye devam ediyor, antikorlar anneden bebeğe geçiyor. Bu durum bebek dış dünyaya merhaba dediğinde mikroplara karşı koruyucu bir etken olacak. Henüz kafatası ve kemikleri bütünüyle kaynaşmadı, bu sayede daha kolay hareket ediyor ve doğu kanalından daha kolay geçiş yapacaktır. Kafa kemikleri birkaç yıl kaynaşmaya devam edecek. Bu sayede diğer organları ve beyni çocukluk döneminde de gelişmekte olacak.

33. Haftalık gebelikte anne, Bacaklarda kramp, gece uykudan uyandırabilen tuvalet ihtiyacı ve oldukça kalınlaşan bel ölçüsü oldukça zor anlar yaşatabilir. Fırsat buldukça dinlenmek ve uyku iyi bir tercih olacaktır. Gebeliğin 3. Döneminde yaşanan uyku problemleri çoğu gebeyi olumsuz etkiler. Ancak dinlenmeye büyük oranda ihtiyaç duyulacak.

Hayat Akışı: Bebek anne karnında daha fazla yere sahip olduğundan birçok şey değişme başlamış olabilir. Ellerde, parmaklarda ve bileklerde bir uyuşukluk açığa çıkabilir. Vücutta bulunan birçok organ gibi eller ve bileklerde su topluyor olabilir. 33. Haftalık gebelik itibari ile yaklaşık 12 kilo alınması normal kabul edilir. Ancak bu oran her gebe için farklılık gösterebilir. Gebeliğin bu dönemlerinde diğer dönemlere oranla kilo alımlarında artış yaşanabilir. Çünkü bu haftalarda bebek daha hızla gelişmeye başlayacak ve bu da anneye kilo olarak dönecektir.

Baş Ağrısı: Gebeliğin 33. Haftalarında ve sonrasında ortaya çıkan yorgunluk hissi baş ağrısını tetikleyebilir. Bu haftalarda fırsat buldukça dinlenmeye özen gösterilmelidir.

Göbek Deliği: Göbek deliği dışarıdan fark edilecek boyutları ulaşmış olabilir. Ancak yapılacak bir şey yok. Göbek deliği doğum gerçekleştikten bir süre sonra normal haline dönecektir.

Alt Karın Ağrısı: Bel aniden ayağa kalkışlarda ya da pozisyon değişikliklerinde ağrıyor olabilir. Ancak gebeliğin getirdiği normal sıkıntılardandır. Eğer ağrı ile beraber, titreme, ateş ve kanama da görülüyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Varis Damarları: Gebelikte özellikle de 33. Hafta gebelik ve sonrasında varis damarları belirgin bir şekilde oluşum gösterebilir ve oldukça çirkin bir görünümdedir. Ancak endişelenmeye gerek yok. Şayet gebelikten önce varis sorunu yoksa doğum ile açığa çıkan varisler kaybolacaktır.

Unutkanlık: bu dönemlerde anne adayının aklı biraz karışık olabilir. Belki tuhaf ama erkek bebek taşıyan anne adaylarına oranla kız bebek taşıyan anne adaylarının daha unutkan olduğu düşünülmektedir.

Sakarlık: 33. Hafta gebelik ve karın iyice büyüdü. Büyüyen karın ağırlık sisteminin değişmesine ve sakarlığa yol açabilir. Bu durumu hafifletebilmek için daha yavaş hareket edilmelidir. Çünkü hızlı ve aceleci olmak sakarlığı daha da arttırabilir.

Cilt Değişimleri: Gebelik hormonları tırnakların ve saçların daha çabuk uzamasına neden olabilir. Tırnakların daha çabuk uzadığı gibi eskisinden daha kırılgan olacaktır. Tırnaklar sürekli kırılıyor ise anne beslenmesine bol bol avokado, muz ve fındığa yer verirse tırnaklar için faydalı olacaktır.

Fetal Aktivite: 33. Hafta gebelik ve devamında bebeğin hareketlerini saat ile kontrol edilmesinde yarar vardır. 1 saat boyunca bebeğin en az 10 hareketi sayılamamış ise bebeğin enerjiye ihtiyacı var demektir.
" } ] }