{ "title": "35 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/35-haftalik-gebelik.jpg", "date": "19.01.2024 18:45:08", "author": "Raufe", "article": [ { "article": "
35. Haftalık gebelik, anne karnında mucizevi bir yolculuk yapan bebek artık doğum pozisyonunu almıştır. Bebeğin beyni hızla büyüyor ve kafasının daha ağır olmasına neden oluyor. Dolayısı ile bu durum annenin idrar kesesine daha fazla baskı uyguluyor.

Gebeliğin 35. Haftasında bebek

Bebek anne karnında hızla uzamaya ve kilo almaya devam ediyor. Bebek 35. Haftaya ulaştığında yaklaşık 46 cm uzunluğunda ve 2 kg. 350 gr. Ağırlığında olacaktır. Artık anne karnında hareket edebilecek alanı kısıtlanmış ve rahat hareket edemiyordur. Rahim bebek için dar geliyor ve bebek takla atmıyordur. Böbrekleri bütünüyle gelişmiş, karaciğeri de artık bazı atık maddeleri işleye biliyordur. Bebeğin hayati organları artık gelişimini bütünüyle tamamlamış durumdadır. Ancak gelecek haftalarda kilo almaya devam edecektir.

Bu hafta en dikkat çekici olay bebeğin beyin gelişiminde gerçekleşen olaylardır. O minicik kafasının içinde bir sürü şeyler oluyor. Bebeğin kafası doğumda kolaylıkla çıkabilmesi için yumuşak bir yapıdadır.

Gebeliğin 35. Haftasında anne

Anne karnındaki bebek 35. Haftaya ulaştığında pozisyon değiştirerek doğum için hazırlanıyor ve idrar kesesine bir hayli baskı yapıyor olacaktır. Bu durumda annenin acilen tuvalete çıkması gerekebilir.

Hayat akışı: Rahim bütünüyle pelvisin içini kaplamakta ve rahim neredeyse kaburgalara kadar dayanmaktadır. Şişen rahim diğer organlara da baskı uygulamakta olduğu için sık sık tuvalet ihtiyacı hissedebilmektedir. Değişik bağırsak ve mide sıkıntıları yaşanıyor olunabilir. Şayet bu sıkıntılar yaşanmıyorsa şanslı bir gebelik geçiriliyor demektir.

35. Hafta gebelik itibari ile doktor ziyaretleri haftalık olarak düzenli aralıklar ile yapılmalıdır. Bu haftalarda bazı B bakterisi olan grup için kontroller yapılacaktır. B grubu bakteriler yetişkin kişiler için bir risk teşkil etmez, ancak doğum anında bebeğe bulaşır ise zatürre, kan enfeksiyonu ya da menenjit gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Şayet anne adayı bu bakteriyi taşıyor ise doğum anında antibiyotik alarak bebeği enfeksiyon ihtimaline karşı koruma altına almalıdır.

Baş ağrısı: bu haftalarda ortaya çıkan baş ağrısı birçok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Yoğun yaşanan baş ağrıları için hekime danışarak basit ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Varis damarları: Varis damarları kaşınmaya ya da ağrımaya başlayabilir. Bu sıkıntı varis çorabı kullanılarak hafifletilebilir.

Diş eti kanamaları: Diş etleri oldukça hassaslaşmış ve kanamalar oluşabilir. Dişleri kuvvetlendirmek amacı ile C vitamini takviyesi işe yarayabilir.

Mide yanması ve hazımsızlık: 35. Hafta gebelikte ve daha sonrasında mide yanması tavan yapmış olabilir. Mide yanması anne bedeninde büyüyen bebeğin karına yerleşmesi ve mideyi üst kısma doğru itmesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır.

Unutkanlık: Gebelik ilerledikçe unutkanlık problemi daha da artıyor olabilir. Ancak korkulacak bir durum değildir. Doğum gerçekleştikten sonra diğer sıkıntılar gibi unutkanlıkta ortadan kaybolacaktır.

Sakarlık: Doğumun gerçekleşmesine birkaç hafta kala vücudun dengesini sağlamak zorlaşabilir. Yüksek yerlere çıkmaktan kaçınılmalıdır.

Braxton hicks kasılmaları:35. Hafta gebelik ve sonrasında kasılmalarda artış yaşanabilir. Ancak ilk defa anne olacak adaylar bu kasılmaları karın gerilmesi olarak tanımlayabilir.
" } ] }