{ "title": "36 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/36-haftalik-gebelik.jpg", "date": "21.01.2024 06:13:33", "author": "Kebir", "article": [ { "article": "
36. Hafta gebelikte anne karnında yolculuğa devam eden bebeğin boy uzunluğu ortalama 47 cm. Ağırlığı ise 2 kg. 700 gramdır. Bebek her geçen gün ortalama 30 gr kadar almaya devam edecek. Bütün sistemleri o büyük gün için hazırlığını tamamladı. Şu ana kadar tüm bedenini kaplayan tüyler ve gebelik süresince cildini koruyan veniksi artık dökülmeye başladı. Bu haftayı atlatan bebek prematüre olmaktan kurtulacak. Gebeliği 36. Haftasını atlatan bebek anne karnında gereken gelişimini tamamlamış demektir. Gebeliğin 42. Haftasını anne karnında geçiren bebekler için geç doğum söz konusudur. Bebek anne karnında muhtemel kafası aşağı doğru bir pozisyonda duruyor olacaktır.

Anne İçin Gebeliğin 36. Haftası; Hormonsal değişimler nedeni ile dokularda gevşeme ve yumuşama yaşanmış olacak, bu durumda yürüyüş şeklinde değişim yaratacaktır. Bu anne bedeninin dünyaya gelecek için yaptığı hazırlıkların göstergesidir. Fakat dokularda meydana gelen gevşeme ve yumuşama bel ve pelvis ağrılarını da beraberinde getirebilir.

Hayat Akışı: Bebek anne bedeninde oldukça fazla bir yer kapladığı için yemek yemekte güçlük yaşanıyor olabilir. Bu durumu hafifletmek için küçük porsiyonlar ile sık sık yemek yenilebilir. 36. Hafta gebeliğe ulaşan anne adaylarında mide yanması sorunu hafiflemiş ya da tamamen kaybolmuş olabilir. Bu duruma nefes alış-verişi daha kolay gerçekleşecektir. Bebek henüz aşağı doğru inmeye çalışıyorsa alt karında baskıya neden olacak ve annesine bir hayli rahatsızlık verecektir.

Bu haftalarda Braxton Hicks Kasılmalarının daha fazla baskın olacağı haftalardır. Nişan adı verilen doğum suyu henüz gelmemiş fakat sancılar 5 dakika da bir tekrarlıyor ve 60 saniyeden fazla sürüyorsa doğum için her an hazırlıklı olunmalıdır. Bebeğin hareketlerinde azalma yaşanıyorsa, vajinal kanama meydana gelmişse ve geçmeyen bir karın ağrısı başlamışsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak yararlı olacaktır. Bebeğin dünyaya gelmesine çok kısa bir süre kaldı. Eğer herhangi bir aksilik söz konusu olmazsa gelecek haftalarda bebek annesinin kucağında olacaktır. Gebeliğe normal kilolarda başlayan anne adayları gebeliğin 36. Haftasına kadar ortalama 11 kilo kadar almış olacaktır. Doktorun tavsiye ettiği kilodan fazlası alınmamaya özen gösterilmelidir.

Vajinal Akıntı: Vajinal akıntı artık artış gösterebilir. Aynı zamanda eskisinden daha yoğun ve kalın olabilir. Cinsel birliktelikten sonra hafif lekelenme yaşanabilir. Fakat korkulacak bir durum değildir. Lekelenme rahmin son derece hassas ve daha geniş olmasından kaynaklanmaktadır.

Karın Kaşıntısı: Bel ağrısı ve karında kaşıntı çekilmez boyutlara ulaşabilir. Kaşıntıyı önlemek için badem yağı, kakao yağı ve E vitamini içerikli kremler kullanılabilir.

Uyku Problemleri: Uyku 36. Hafta gebelik sürecine giren anne adayları için çok zorlaşabilir. Rahat kıyafetler ile ve havadar bir odada yatmak faydalı olacaktır.

Ayak Şişliği: Bebek artık daha fazla sıvı aldığından dolayı ayaklarda ve bileklerde ödem artmış olabilir. Aslında yalnızca ayak ve ayak bileği değil, el ve yüz bölgesinde de şişlikler oluşmuş olabilir. Bol su ve sıvı tüketmeye özellikle bu hafta ve gelecek haftalarda özen gösterilmelidir.

Halsizlik ve enerji patlaması: 36. Hafta gebelikte halsizlik hissi gayet normal bir durumdur. Fakat doğumun yaklaşması ekstra bir enerji patlamasına neden olabilir.

Sık idrar isteği: 36. Hafta gebelikte anne karnındaki bebek büyük ihtimalle pelvise düşmüş olabilir. Bu durumda idrar kesesinin sıkışmasına neden olur. Bu aralar eskisinden daha fazla tuvalet ihtiyacı hissedilebilir. Ancak tuvalete gitmemek için sıvı gıdaların ihmal edilmemesi gerekir. Artık anne bedeninin eskisinden daha fazla sıvıya ihtiyacı olacak.
" } ] }