{ "title": "38 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/38-haftalik-gebelik.jpg", "date": "19.01.2024 22:06:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "38 haftalık gebelik, doğuma iyice yaklaştığınızı gösterir. Doğumlar çoğunlukla 38 ve 42. Gebelik haftaları arasında olur. Nadiren ileri haftalarda doğum gerçekleşir. Ancak unutmayın gebe kadınların %20 kadarı 38 haftalık gebelik döneminden önce doğum yapabilir. Bu yüzden bu hafta doğum sancılarınızın her an başlayabileceğini dikkate almalı ve doğum sancıları konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Doğumun başladığını anlamalı ve ne yapacağınızı bilmelisiniz.

38 haftalık gebelik ve bebeğinizdeki değişimler

Artık bebeğiniz iyice büyüdü ve gelişti. Boyu 49 cm civarı, kilosu da 3 kg civarı oldu. Cildinde tüy dökülmesi gibi detaylar bitti. Ancak hala kilo almaya devam ediyor, beyinde ve sinir sisteminde olan son değişimler oluyor. Anne karnında da olsa, eliyle aldığı bir şeyi sıkıca kavrayabilir, bundan sonra doğum olursa rahatlıkla dışarıya uyum sağlayabilir. Anne adayları genellikle bebeklerinin göz rengini bu dönemde merak ederler. Bu 38 haftalık gebelik döneminde belli olmaz. Ancak doğduğunda gözleri kahverengi olursa, aynı şekilde kalır. Eğer koyu mavi, gri gibi tonlarda olursa, 9 aydan itibaren gözleri mavi, gri, ela, yeşil renge dönebilir. Bunun nedeni bebeğinizin doğumdan sonra göz irislerinin fazla sayıda pigment kazanmasıdır.

38 haftalık gebelik ve anne adayındaki değişimler

Anne adayı 38. Hafta gebelikte 11-13 kg arasında alırlar. Bazıları bu kilonun üzerine de çıkabilir. Bu haftada vücudunuzda son değişimler oluyor. Bunların en önemlisi göğüslerin süt vermeye hazırlanmasıdır. Göğüslerde kolostrum üretimi olur. Bu bebeğinizi yeni doğan döneminde sağlıklı şekilde besler, içeriğindeki antikorlar yardımıyla bebeğinizi hastalıklardan korur. Ayrıca içeriğinde bol miktarda yağ, protein ve şeker olur. Bu haftada çoğu anne adayı bebeğinin odasını hazırlamakla meşgul olur. Ancak kendilerine de dinlenme zamanı ayırmalarını öneririz. Bundan sonraki süreç yani doğum sonrası onlar için oldukça aktif geçecektir.

38 haftalık gebelik ve yaşanan sorunlar

Sıkça idrara çıkma: Bebeğiniz pelvis üzerinde pozisyon aldıysa, sıkça idrara çıkabilirsiniz. Bu yüzden idrar söktürücü içecekler ve kafein içeren içecekler almamanız faydalı olur. Ancak sıvı alımınızı azaltmayın. Doğumda vücudunuzun sıvıya ihtiyacı olacak.

Vajinal akıntıların artması: bu hafta hamileliğinizde olmadığı kadar vajinal akıntınız olabilir. Normal olan bu akıntılar yerini sümüksü pembemsi içinde kan olan akıntılara bırakırsa, doğum için nişanınız gelmiş olabilir. Bunu hemen doktorunuza haber vermelisiniz. Doğum hemen başlamasa bile, nişanla doğuma ilk adımı atmış olursunuz.

İshal: Bağırsak hareketleri 38 haftalık gebelik döneminde gevşer. Çünkü bebeğinize yer açar. Anne adayı ishal olursa, doğumun yaklaştığı anlaşılabilir. Bu yüzden bol su içilmeli ve yağlı besinlerden uzak kalınmalıdır.

Karında kaşıntı: bu hafta karın kaşıntısı sorunu yaşanabilir. Bu cilt çatlaklarından kaynaklanır. Bu yüzden E vitamini içerikli kremler kullanabilir, E vitamini kapsülleri alabilirsiniz. Bunlar aynı zamanda doğumda sonra emzirme sürecinde oluşabilecek göğüs çatlaklarına da iyi gelecektir.

Ayaklarda ve bileklerde şişme olması: 38 haftalık gebelik bu sorunların sıkça yaşandığı bir dönemdir. Bu yüzden ayaklarınızı toplayacak yüksek belli sıkı olmayan çoraplarla vücudunuza destek verebilirsiniz. Beslenmede tuzu azaltabilirsiniz.

Uyku düzeninde bozukluk: bu hafta anne adayları uyumada sorun yaşayabilir. Ancak enerjiye ihtiyacınız olan bu dönem çok dikkatli olmalısınız. Yorgun bir şekilde doğuma gitmek istemiyorsanız, uyumanıza yardımcı olacak önlemler almalısınız. Odanızı iyi havalandırmalı, karanlık yerde uykuya yatmalısınız. Uyumadan önce ılık bir duş almalı ve rahatlamalısınız. Bilgisayar ve telefonu uyumadan uzun süre önce kenara koymalısınız. Bunlar melatonin hormonunun salgılanmasını olumsuz etkiler. Biliyorsunuz melatonin hormonu iyi uykunun olmazsa olmazıdır. Gevşeme egzersizleri yapabilir, kaslarınızı gevşeterek iyi bir uyku uyuyabilirsiniz. Meditasyonda sizi ve bebeğinizi rahatlatacak, gerginliğinizi alacak ve uykunuza yardımcı olacaktır.

Yorgunluk olması ya da enerji fazlalığı olması: bu iki zıt kavram 38 haftalık gebelik döneminde anne adaylarını etkileyebilir. Bir anda belirgin bir enerji fazlalığı yaşayarak, kendinizi bütün evi temizlerken bulabilirsiniz. Ancak kendinizi çok yıpratırsanız, doğuma yorgun şekilde girebilirsiniz. Bu yüzden enerjinizi planlı kullanmalı ve doğumdan sonra enerjik olmalısınız.

Göğüslerin büyümesi: Göğüsleriniz süt vermeye hazırlandığından, kolostrum üretimi olur ve bu göğüslerden sızabilir. Bu oldukça normaldir. Ancak sızıntılar için göğüs pediyle önlem alabilirsiniz.

Braxton Hicks kasılmaları: bu hafta kasılmalar iyice yoğunlaşabilir. Bunu vücudunuzun doğuma yaptığı bir hazırlık olarak değerlendirmelisiniz. Böylece kasılmalarda çok rahatsız olmazsınız. Derin nefes alarak bunu bir doğum egzersizi haline getirebilirsiniz.
" } ] }