{ "title": "7 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/7-haftalik-gebelik.jpg", "date": "19.01.2024 21:36:31", "author": "Tuğba Özşimşek", "article": [ { "article": "
7 Haftalık Gebelik, Gebelik 40 hafta geçen bir süreçten oluşmaktadır. Her biri yaklaşık 3 aydan oluşan 3 bölüme ayrılır. İlk 3 ay bebeğin organ gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı dönemdir. Bebeğinizin gelişim sürecini ay olarak değil haftalık olarak takip etmeniz de fayda vardır.

7 Haftalık Gebelik Bebekte Değişimler

Gebelik süreci 7. Haftaya ulaştığında bebeğinizin boyu 5 mm'dir. 7. Haftanın sonunda bebek iki katı fazla büyüme gösterecektir. 7. Haftada bebeğin bacak tomurcukları oluşur. Kol tomurcukları büyümüş, el bölümü kol ve omuz olarak ayrılmıştır. El ve ayak parmakları henüz oluşmaya başlamadı. Gebelik 7. Haftaya ulaşıncaya kadar bebeğin sağ ve sol kapakçıkları ayrılmış olur. Akciğerlerindeki ilk bronşları oluşur. Bununla birlikte göz ve burun delikleri oluşmaya başlar. Dudaklar bu haftanın sonundan itibaren gelişmeye başlayacaktır. Kalp ise gelişmekte olan bütün vücut için kan pompalamaya devam edecektir. Beyin yarı küresi gelişme gösterir. 7. Hafta ile apandis hazır olup, bağırsakları gelişir. Pankreas oluşum evresini tamamlar. Hayat bağı olan göbek kordonu da rahim bölgesinde görülebilir. Bebek amnion denilen bir kese içerisinde darbelere ve ısı değişikliğine karşı korunur.

7 Haftalık Gebelik Annede Değişimler

Bu hafta ile anne adayında fiziksel bir değişim görülmeyebilir. Bulantı şikâyetleriniz varsa devamlılık gösterecektir. Böbrekleriniz ekstra sıvı işlemesi sebebi ile 14. Haftaya kadar idrara daha sık çıkma durumu oluşacaktır. Bu dönemde birçok anne adayı reçetesiz ilaç kullanmaktadır. Reçetesiz satılan şurup, ağrı kesici, uyku ilaçları kullanım açısından bu dönem içerisinde sakıncalıdır. Bu sebeple doktorunuza sormadan hiçbir ilaç kullanmamanız gerekir. Hamilelik süresince süt ve süt ürünleri önemli besin kaynağıdır. Bebeğin diş gelişimi ve kemiklerinin kalsiyum ihtiyacı olduğu gibi anne adayımızın da kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek kan basıncı da önlenmektedir. Anne adayları bu süreçte günlük olarak 1200 mg kalsiyum almalıdır. Bu sebeple vücut ihtiyacını karşılamak için kalsiyum içeren besinler tüketmeye dikkat edilmelidir. Çünkü vücut bu dönemden sonra emzirme için kalsiyum depolamaktadır. (Süt, peynir, dondurma, brokoli, lahana, sardalya, susam yağı, ıspanak, yoğurt, kuru fasulye, badem, nohut) Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden, az pişmiş kümes hayvanı etlerinden sakının. Ani durum değişiklikleri yaşayacağınız bir hafta içindesiniz. Bir anda kendinizi çok enerjik hissederken bir anda yatağa düşecek kadar yorgun olabilirsiniz. Bir an enerjikken, bir anda halsizlik içine düşebilirsiniz. Duygu durumunda da değişimler yaşamınız mümkün. Geceleri uykusuzluk gündüzleri uyku durumu yaşanabilir. Artan hormon salgısı sebebi ile ciltte yağlanma görülebilir. Karın bölgenizde oluşan değişimler kabızlık yaşamınıza sebep olabilir. Beliniz genişlemeye devam edecektir.

Oluşan Semptomlar
" } ] }