{ "title": "9 Haftalık Gebelik", "image": "https://www.gebelikhaftalari.gen.tr/images/9-haftalik-gebelik.jpg", "date": "20.01.2024 17:48:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
9 haftalık gebelik, gebeliğin ilk 2 aylık süreci geride kalmıştır ve anne adayı ikinci adet gecikmesini yaşamıştır. Anne karnındaki bebeğin embriyotik dönemi bu hafta ile sona ermiştir. Bu haftalardan sonra anne karnındaki minik varlık için fetal dönem başlayacaktır. Artık minik embriyo değil fetüs olarak adlandırılacaktır. Bu süreçte anne adayı yeni yeni gebe olduğunun farkına varacak ve bazı belirtiler yaşamaya başlayacaktır. Artık anne bu süreçte gebeliğin ve bebeğin sağlığı için daha dikkatli olmalıdır ve bazı alışkanlıklarından vazgeçmelidir.

9 haftalık gebelik ve annede yaşanan değişimler

9 haftalık gebelik döneminde anne adayının göğüslerinde dolgunluk ve hassasiyet hissedilmeye başlanır. Bu dönemde göğüsler bakımından daha rahat olunması için alttan destekleyen sütyenler tercihe dilebilir. Anne vücudunda artan hormonlar beraberinde bazı sıkıntıları getirebilir. Hazımsızlık, mide yanması, mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik gibi sorunlar bu hafta tavan yapabilir. Hazımsızlık, mide bulantısı ve mide yanmasına karşı çözüm sağlayabilmek için aşırı yemekten kaçınılmalıdır. Öğün sayısı arttırılarak, öğünlerde daha az yemek yenmelidir. Mide yanmasına neden olabilecek yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Kasıklarda ağrı hissi şiddetli ya da hafif şekilde olabilir. Anne adayında sürekli idrara çıkma hissi yaşanabilir. Bunun nedeni, büyüyen rahmin mesaneye baskı uygulamasıdır. Rahim mesaneye baskı uyguladıkça bu hafta sık aralıklarla idrara çıkma isteği yaşanır. Yaşanan şikâyetler alınan önlemlere rağmen geçmiyorsa ve her geçen gün şiddetleniyorsa bir doktora görünmekte fayda vardır.

Anne adayının karnı henüz dış dünyadan fark edilebilecek boyutta değildir. Karın gebelik 12. Haftaya ulaştığında ancak dış dünyadan fark edilecek kadar büyüyebilir. Anne adayında adet döneminde olduğu gibi duygu dalgalanmaları yaşandığı için ruhsal olarak bazı sıkıntılar olabilir. Anne adayı artık bu hafta itibariyle günlük olarak 300 kalori ve üzeri almalıdır. Bol bol süt ve süt ürünleri tüketmesi bebeğin gelişimi için önemlidir. Eğer kalsiyum eksikliği yaşanırsa diş problemleri açığa çıkabilir.

9 haftalık gebelik ve bebekte yaşanan değişimler

Gebelik 9. Haftaya ulaştığında bebekte ciddi anlamda değişiklikler yaşanmaya başlanır. Bebek her geçen gün hızla büyüme içerisindedir. Bebeğin yüz bölgesinde önemli gelişmeler olmaya başlamıştır. Göz ve dudakları her geçen gün daha da belirginleşir. Bu haftada anne karnındaki miniğin gözleri tıpkı bir balık gözünü andırır. Gözler yerinde değil kafanın iki yanındadır. Gözleri henüz kapalıdır. Gözleri gebelik 20 haftaya ulaştığında açılmaya başlayacaktır. Bu haftadan sonra gözler yerine yaklaşmaya başlayacaktır. Bebeğin bağırsakları geçen haftalarda kordon içindeyken, 9. Hafta itibariyle karın içine, yani olması gereken yere gitmeye başlar.

9 haftalık gebelik döneminde anne karnında can bulan miniğin boyu yaklaşık 4 santim, ağırlığı ise 4 gram kadardır. Bu haftadan sonra bebeğin kemik ve kıkırdak yapısı oluşmaya başlayacaktır. Dili bu hafta içinde oluşmaya başlar, parmak ve elleri ultrasonda fark edilebilir. Parmakları tıpkı ördek ayağı gibi birbiri ile bitişiktir. Bebeğin cinsiyet organları da oluşmaya başlayacaktır. Bebeğin cinsiyeti kızsa yumurtalıkları, erkek ise testisleri gelişmeye başlar. Henüz cinsiyet organları bu hafta gelişmeye başladığı için bebeğin cinsiyet tayini yapılamaz. Bebek bu defa içme konusunda ilk deneyimini yaşayabilir. Bebeğin ilk içeceği içinde bulunduğu amniyon sıvısıdır. 9 hafta gebelik sürecinde bebekte refleksler gelişimine devam eder. Tüm bunların haricinde bebeğin kalp kapakları, retina ve burun ucu gelişmeye başlamıştır. O minicik burnunun artık delikleri belirmiştir. Bebek dünyaya geldiğinde koku almasına yardımcı olacak sistem oluşmuş, bebeğin göğüs uçları belirmiştir. 9 haftalık gebelik sürecinde bebek ilk defa idrar üretebilir.

" } ] }